ceturtdiena, 2014. gada 20. februāris

Par krustnagliņām, kanēli un lazdu riekstiem

It kā jau vairākas reizes lasīts un dzirdēts par garšvielu un produktu labajām īpašībām, bet, gadās, kad vajag, aizmirstas... Tāpēc sev atgādinu un arī Jums, cerams noderēs:)
Par krustnagliņām.
Ja gadījies saaukstēties, var pagatavot krustnagliņu novārījumu: 6-7 nagliņas aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties. Uzlējumu sadala trīs porcijās un ik pa laikam izdzer. Var pievienot arī kanēli.
Krustnagliņas remdē zobu sāpes, atšķaidot dažus pilienus krustnagliņu uzlējuma ar ūdeni un paturot šo šķīdumu mutē.
Par kanēli.
Kanēlis satur šķiedrvielas, mangānu, dzelzi un kalciju.
Uzskata, ka kanēlis palīdz cīnīties pret saaukstēšanās slimībām un pat gripu. Tad var izmantot kanēļa ēterisko eļļu. Tā rada sildošu efektu un veicina sviedru izdalīšanos, arī uzlabo asinsriti. Saaukstēšanās gadījumā pievieno karstai tējai pustējkaroti kanēļa un apelsīna, citrona šķēlīti, var pievienot arī krustnagliņu.
Kanēlim piemīt antibakteriālas īpašības, un tas spēj izvadīt no organisma indīgas vielas, tāpēc kanēli var izmantot saindēšanās gadījumā.
Kanēļa pulveris noderēs tad, ja ir pārāk liela kāre pēc saldumiem.
Pulveri izmanto arī holestarīna līmeņa regulēšanai un insulīna darbības aktivizēšanai, un tas labi noder organisma attīrīšanai un svara mazināšanai.

Par lazdu riekstiem.
Lazdu riekstus uzskata par karali dažādo riekstu saimē. Tos var lietot, kad ir jākontrolē svars, - rieksti satur maz cukura un tajos ir zems ogļhidrātu saturs, bet bagāti ar augstvērtīgām olbaltumvielām.
Lazdu riekstu sastāvā ir B, B1,B2,C,E, PP vitamīns un minerālvielas: varš, mangāns, jods, dzelzs.
Rieksti palīdz organismam attīrīties no sārņiem, aizkavē holestarīna veidošano asinīs, samazina asinsvadu slimību risku. Lazdu rieksti normalizē apetīti, stiprina sirdi un nervus, uzlabo asins sastāvu, palīdz pret paaugstinātu asinsspiedienu, paplašinātām vēnām.
 
 
 
 

1 komentārs:

  1. Sis posts smarzo un garso tik labi :) Briniskigi atgadinajumi par smarzigam, garsigam un veseligam lietam. Ta ir, kad vajadziga palidziba, tad aizmirstas tadas lietinas un nekad nenak par skadi atgadinajums.
    Jaukas brivdienas!

    xoxo Ra

    http://www.ramona-strikeapose.blogspot.ie/

    AtbildētDzēst